Woning kopen met eigen geld. Zoveel geld heb je nodig. Jurgens en Van Bemmelen.

Een huis kopen met eigen geld: zoveel heb je nodig

Niets is spannender dan het kopen van een huis. Er komt veel bij kijken en je moet meerdere stappen doorlopen voordat je eindelijk de trotse eigenaar bent van een nieuwe woning. Het hele proces begint vrijwel altijd bij de financiën. Wat kun je maximaal lenen en hoeveel betaal je uit eigen zak? Daar kom je nu achter.


Wat valt er allemaal onder eigen geld?

Eigen geld is het bedrag dat je zelf inlegt wanneer je een huis koopt. Dit zal bij de meeste mensen gespaard geld zijn. Maar dit kan ook de overwaarde zijn die je hebt verkregen uit de verkoop van je vorige woning. Of wellicht heb je ouders die je een bedrag schenken waarmee je jouw droomhuis kunt bemachtigen.

Een huis kopen zonder eigen geld

Er zijn genoeg mensen die zich afvragen of het mogelijk is om een huis te kopen zonder eigen geld. Vaak is dit lastiger omdat het eigen geld dient als bescherming. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de bank die hierdoor meer zekerheid krijgt. Daarnaast vinden verkopers het minder aantrekkelijk om in zee te gaan met een geïnteresseerde die niet over voldoende middelen beschikt.

Toch zijn er een aantal mogelijkheden om een huis zonder eigen geld te kopen. Bijvoorbeeld wanneer de taxatiewaarde hoger ligt dan de koopsom. Stel: de koopsom van een huis is €230.000. De taxatiewaarde van de woning is €245.000. Omdat je een hypotheek kan afsluiten van 100% van de marktwaarde ontstaat er een verschil van €15.000. Hiermee kan je dan de kosten koper bekostigen.

In sommige gevallen is het een optie om een lening naast je hypotheek af te sluiten. Echter, niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor een consumptieve lening. Mocht dit niet lukken, dan is het wellicht interessant om te kijken of je ouders of anderen jouw belastingvrij een bedrag kunnen schenken. En anders wordt het nog even doorsparen…

Bereken wat jij maximaal kan lenen

Hoeveel geld jij kan lenen is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie en van de kosten die het huis wat jij wilt kopen met zich meebrengt. Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Houd er wel rekening mee dat er nog kosten koper en eventuele andere kosten bijkomen.

Gemiddeld ben je tussen de 4-6% van de woningwaarde kwijt aan deze bijkomende kosten. Stel: je koopt een huis met een vraagprijs van €250.000,-. Het volledige bedrag mag je dan lenen voor een hypotheek. Maar daar komt nog 6% aan bijkomende kosten bovenop, wat neerkomt op €15.000. Dit is dan het bedrag dat je zelf moet inleggen.

Wanneer je van plan bent om energiebesparende voorziening te treffen voor je huis is het mogelijk om meer te lenen. Benieuwd wat jij op dit moment maximaal kan lenen? Met deze tool kan je het makkelijk berekenen.

Meer weten over het kopen van een woning?

Heb je hulp nodig bij het in beeld brengen van je financiën? We kijken en denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts