Vrijstelling overdrachtsbelasting voor woningkopers tot 35 jaar

Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud én van plan om je eerste woning te kopen? Dan hebben we goed nieuws voor je portemonnee! Vanaf 1 januari worden starters op de woningmarkt namelijk eenmalig vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Daar vertellen we je natuurlijk graag meer over.


Wat is overdrachtsbelasting?

Allereerst wat meer informatie over de overdrachtsbelasting in het algemeen. Dit is de belasting die alle woningkopers in Nederland moeten betalen bij de aankoop van een huis. Ben je van plan om zelf voor langere tijd in je nieuwe woning te gaan wonen? Dan betaal je 2% over de aankoopwaarde. In alle andere gevallen betaal je 8%.

Dit verandert er voor starters

Vanaf 1 januari 2021 krijgen starters op de woningmarkt eenmalig een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. De voorwaarde dat je zélf de woning voor langere tijd betrekt blijft staan. Koop je ná 1 april dit jaar een woning? Dan komen er wat extra voorwaarden bij. Zo maak je na 1 april alleen aanspraak op de vrijstelling wanneer de koopprijs van je woning lager is dan € 400.000,-.

Is het huis duurder dan € 400.000,-? Dan bedraagt de overdrachtsbelasting 2% van de koopprijs, mits je hier dus zelf voor langere tijd gaat wonen. Als deze woning niet je hoofdverblijf wordt, stijgt het percentage weer naar 8%. Heb je je oog laten vallen op een huis dat duurder is dan € 400.000,-? Dan is het uiteraard erg voordelig om de komende drie maanden de knoop door te hakken.

Koop je het huis met iemand ouder dan 35 jaar?

De gehele vrijstelling van de overdrachtsbelasting komt te vervallen voor de persoon die ouder is dan 35 jaar. Het deel dat degene onder de 35 jaar betaalt blijft wel belastingvrij. Als je beide de helft betaalt, zou je de belasting dus kunnen verdelen over elkaars kosten. Op die manier kunnen beide kopers toch iets voordeliger hun aankoop doen.

Wil je meer weten over de overdrachtsbelasting of andere zaken die je tegenkomt als starter op de woningmarkt? Onze makelaars beantwoorden graag al je vragen!


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts