Wat is de impact van corona op de huizenmarkt?

Corona heeft het hele land in zijn greep, maar heeft het ook invloed op de huizenmarkt? Misschien wil je een woning gaan kopen of staat je huis in de verkoop en vraag je je af hoe de markt ervoor staat. Dat zijn begrijpelijke gedachten, dus gingen we op zoek naar antwoorden.


Hoe gaat het nu met de huizenmarkt?

Door verschillende zaken die de laatste jaren hebben gespeeld, hebben onze makelaars de huizenprijzen flink zien stijgen. De hypotheekrente is historisch laag en er is krapte op de huizenmarkt, doordat er meer vraag is dan aanbod. Daarnaast is de ruime schenkingsvrijstelling erg aantrekkelijk. Onder meer hierdoor zijn de hoeveelheid verkochte woningen en huizenprijzen het afgelopen jaar gigantisch gestegen.

Corona heeft dus vooralsnog geen negatieve invloed?

Ja, dat klopt. Corona heeft er misschien zelfs nog een positief schepje bovenop gedaan. Er worden volop bezichtigingen gepland en huizen gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank.

Ondanks dat de economie in Nederland momenteel niet optimaal is, trekken mensen zich daar weinig van aan bij het kopen/verkopen van woningen. Zo werden in het laatste kwartaal van 2020 zelfs 2,3% meer woningen verkocht dan in 2019 en is de gemiddelde huizenprijs in dezelfde periode met 11,6% gestegen.


En degenen die geen huis konden vinden door de krapte?

Voor de mensen die door de drukte op de markt niet aan kopen/verkopen toekwamen, was verbouwen een geliefde oplossing. Daarnaast heeft corona ervoor gezorgd dat een grote groep mensen vanuit huis ging werken.

Het werkverkeer nam hierdoor enorm af. Dit heeft waarschijnlijk ook invloed gehad op de keuze voor wel of niet verhuizen. Je kunt je misschien voorstellen dat het financieel wat veiliger voelt om thuis een en ander aan te passen dan het besluit om daadwerkelijk te verhuizen.

Een ander punt dat ons opviel is dat woningzoekers hun budget meer dan ooit verhogen. Dat is grotendeels te verklaren door de krapte op de huizenmarkt. Toch heeft dit ook als gevolg gehad dat mensen er vaker voor open stonden om het oorspronkelijke zoekgebied te vergroten.


Het is koffiedik kijken

Wat corona en de huidige economie verder voor impact gaan hebben op de huizenmarkt is een beetje koffiedik kijken. Desalniettemin kunnen we je natuurlijk wel meer vertellen over de actuele ontwikkelingen binnen de huizenmarkt.

Heb je hier vragen over of wil je advies ontvangen voor de (ver)koop van een woning? Neem gerust contact op met een van onze medewerkers. Zij beantwoorden graag jouw vragen.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts