5 tips voor starters op de huizenmarkt

Je eerste huis kopen als starter, daar komt aardig wat bij kijken. Waar moet je op letten? Ga je voor bestaande bouw of nieuwbouw? Schakel je een aankoopmakelaar in? En welke impact heeft het coronavirus voor jou als starter op de huizenmarkt? Wij hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.

Inventariseer je eigen woonwensen

Je eerste echte eigen huis, daar heb je vast weleens over nagedacht. Wat is echt belangrijk voor je? Parkeren voor de deur en tegelijkertijd midden in het centrum wonen? Is een open haard een must of wil je ook de hele dag zon op je balkon of in de tuin? Is een open keuken jouw grote droom of kies je liever voor een grote badkamer?

Wat je woonwensen ook zijn, maak voor jezelf een lijstje of neem contact op met jouw specifieke zoekopdracht. Dan nemen wij het zoeken voor onze rekening.

Ken je financiële mogelijkheden

Nu je jouw woonwensen in kaart hebt gebracht, wordt het tijd om je budget te bepalen. Wat zijn je financiële mogelijkheden? Misschien heb je veel gespaard, heb je een vast inkomen en weet je al precies wat je maximaal te besteden hebt. Ook als je een flexibele baan of geen spaargeld hebt, bestaan er allerlei mogelijkheden om tóch een eigen huis te kopen.

Koop je met je partner je eerste huis? Ga dan samen eens oriënterend in gesprek wat jullie financiële mogelijkheden zijn met een adviseur. Naast het aankoopbedrag van het huis krijg je ook te maken met andere kosten. Lees bijvoorbeeld ons blog over de vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor woningkopers tot 35 jaar. Dat scheelt ook weer in de portemonnee.

Impact coronavirus huizenmarkt

Het woningaanbod tijdens dit coronatijdperk is historisch laag. En de animo voor dit schaarse aanbod is groot. Terwijl we allemaal langdurig thuis zijn en ons inkomen niet aan vakanties of uitjes hebben besteed, zijn bestaande verhuisplannen naar voren gehaald.

Kortom: we vissen met z’n allen in een kleine vijver en ook dat drijft de prijzen flink op. Heb je vragen over de impact van het coronavirus op de huizenmarkt of op jouw financiële situatie? Neem dan contact op met een van onze makelaars of met jouw hypotheekverstrekker.


Lees hier ook ons blog over de gevolgen van corona op de huizenmarkt


Droomhuis gevonden. En nu?

Voordat je de aankoop definitief maakt wil je natuurlijk zeker weten dat de koopwoning helemaal in orde is. Zo kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren of je kunt met een bouwkundige naar het huis kijken. Daarnaast zijn er ook zaken als het energielabel of de Vereniging van Eigenaren (VvE) die een inkijk geven of je een huis koopt dat helemaal in orde is.

Aankoopmakelaar inschakelen

Gouden regel: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo. Ons advies bij de aankoop van je eerste woning als starter: schakel een aankoopmakelaar in. De verkopende makelaar heeft als enige doel het huis zo goed mogelijk te verkopen.

Er komt ontzettend veel kijken bij de aankoop van een starterswoning, dus is het prettig om je eigen en vooral onafhankelijke adviseur te hebben. Een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf altijd terug. En dat kun je dan weer mooi uitgeven aan die open keuken.


Bekijk hier alvast ons actuele woningaanbod en ontdek of jouw droomhuis er misschien wel tussenstaat.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts