Gratis de waarde van je huis opvragen?

De kans is groot dat je dit blogartikel leest omdat je van plan bent jouw woning binnenkort of in de toekomst te verkopen. Vanzelfsprekend is het dan belangrijk om te weten wat de waarde van het huis is. Een waardebepaling helpt je daarbij. Hoe dat precies werkt leggen we je uit.


Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling of waarde indicatie is een ruwe schatting van de waarde van het huis. De makelaar maakt een berekening op basis van verschillende indicatoren, waaronder de staat van de woning, de locatie en de verkoopprijzen van soortgelijke woningen uit dezelfde buurt.

Belangrijk om te weten is dat een waardebepaling niet hetzelfde is als een taxatie. Eerstgenoemde is namelijk een vrijblijvend advies, terwijl een taxatie bindend is. Wil je weten welke verschillen er nog meer zijn? Lees dan snel verder.

De verschillen tussen een waardebepaling en taxatie

We snappen heel goed dat een waardebepaling vaak wordt verward met een taxatie. Beide gaan namelijk over hetzelfde: het bepalen van de woningwaarde. Toch verschilt het op meerdere punten dan men doorgaans denkt. Om te beginnen moet een taxatie onafhankelijk getoetst zijn. Een waarde indicatie kan daarentegen ook berekend worden door een NVM-makelaar.

Ook niet onbelangrijk: het taxatierapport is een officieel document. Deze dient rechtsgeldig te zijn, anders is het niet mogelijk om een hypotheek aan te vragen. Daarbij kost een taxatie meer tijd én geld, omdat er zeer nauwkeurig wordt gekeken naar uiteenlopende factoren. Denk aan het woonoppervlak, het soort woning, energielabel, bestemmingsplan en ontwikkelingen op de woningmarkt. 

Is een waardebepaling noodzakelijk?

Nu je dit allemaal weet klinkt een waardebepaling in vergelijking met een taxatie wellicht minder relevant. Er kunnen immers geen rechten aan ontleend worden en een taxatierapport geeft een veel completer beeld. Toch raden we je aan om wel gebruik te maken van deze kosteloze mogelijkheid, vooral als je nog in de oriënterende fase zit.

Een schatting van de woningwaarde is handig om te bepalen of jouw vraagprijs reëel is. Daarnaast is het ook gunstig om erachter te komen of jouw huis overwaarde heeft. Hier kan je dan rekening mee houden als je een ander huis gaat kopen. En voor de kosten hoef je het niet te laten, want bij Jurgens & Van Bemmelen kun je een gratis waardebepaling aanvragen.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan

Wil je graag meer weten over de waarde van je woning? Je kunt bij ons voor zowel een taxatie als waardebepaling aankloppen. Laat hier je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts