Onderhandelen bij de aankoop van een huis - Jurgens en van Bemmelen - Makelaar Tilburg

Onderhandelen bij de aankoop van een huis

Als makelaarskantoor begeleidt Jurgens & Van Bemmelen je zowel bij de aankoop als verkoop van een woning. Nieuwsgierig wat het onderhandelen bij de aankoop van een huis omvat en hoe je dat het beste aanpakt? Je leest het in dit blog.


Waarom is het verstandig om te onderhandelen?

Het spreekt misschien voor zich, maar onderhandelen bij de aankoop van een huis is eerder regel dan uitzondering. Anders dan een product met een vaste verkoopprijs, is er op de woningmarkt veel ruimte voor gepingel over de vraagprijs.

Los van bovenstaande wil natuurlijk niemand méér betalen voor een huis dan nodig. En alleen al daarom doe je er goed aan om te onderhandelen. Anders gezegd: om je biedingsstrategie goed voor te bereiden.

Wat houdt een biedingsstrategie in?

Een biedingsstrategie staat of valt met een nauwkeurige voorbereiding. Dat kun je helemaal zelfstandig doen, maar ook samen met een aankoopmakelaar. De volgende stappen komen grofweg aan bod:

  1. Kiezen of je eigenhandig wilt bieden óf samen met een makelaar.
  2. Uitzoeken hoeveel je kunt lenen.
  3. Waardebepaling van het huis.
  4. Uitbrengen van een bod en eventuele onderhandelingen.
  5. Ontbindende voorwaarden bepalen

Lees hier hoe je een gratis waardebepaling kunt aanvragen.


Voordelen van onderhandelen met een aankoopmakelaar

Weet je nog niet of je zelf durft te onderhandelen of liever de hulp van een aankoopmakelaar inschakelt? Als je samenwerkt met een makelaar krijg je altijd een professioneel advies van een partij die weet wat er speelt op de woningmarkt en snel kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Mocht je nog weinig tot geen ervaringen hebben met het kopen van een huis dan doe je er dus goed aan om je te laten begeleiden door een deskundige. Bij Jurgens & Van Bemmelen zorgen we ervoor dat je sterk in je schoenen staat bij de onderhandelingen en je hier ook zelf een prettig gevoel aan overhoudt.


Benieuwd naar onze werkwijze bij de aankoop van een huis? Bekijk ons stappenplan.


Mag een makelaar met meerdere mensen onderhandelen?

Als er meerdere mensen een bod hebben uitgebracht op een huis, mag de verkoper of verkoopmakelaar de deelnemende partijen niet tegen elkaar uitspelen. Wat wel mag is dat de verkopende partij aan de bieders vraagt een uiterst voorstel uit te brengen.

Deze bieders weten op zo’n moment niet van elkaar wat hun uiterste bod is. Wat er vervolgens gebeurt is dat de verkoper op basis van deze uitkomsten bepaalt welke koper aanspraak maakt op de koop en welke afvalt.

Ben je momenteel op zoek naar een huis en ben je na het lezen van dit blog overtuigd om ook met een aankoopmakelaar in zee te gaan? Neem contact op met onze medewerkers en dan bespreken we je wensen binnenkort.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts