Duurzame alternatieven bij vervangen cv-ketel

Wil je je energie installatie verduurzamen? Dan is er van alles mogelijk. Als je huidige cv-ketel bijna aan vervanging toe is, is dat meteen een mooi moment om te kijken naar een vervanger. In dit blog delen we een paar duurzame alternatieven.


Huis met cv-ketel verduurzamen

Verduurzamen. Een term waar bijna iedereen mee bezig is of mee te maken krijgt. Ook woningbezitters, want koken en verwarmen op gas moet in 2050 verleden tijd zijn. Althans, volgens de plannen uit het Klimaatakkoord.

Als je nu nog een op gas gestookte cv-ketel hebt, is het slim om je alvast te verdiepen in duurzame alternatieven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (hybride) warmtepomp, elektrische ketel of zonneboiler.


Bekijk hier welke subsidies er zijn voor woningeigenaren in Nederland die willen verduurzamen.


Alternatieven voor vervangen cv-ketel

Het nemen van een nieuwe cv-ketel is de goedkoopste optie wanneer je jouw oude cv-ketel wil vervangen. Dit is alleen niet de milieuvriendelijkste optie, maar voor mensen met een beperkt budget een relevante en tijdelijke oplossing.

(Hybride) warmtepomp

Er zijn diverse energiebesparende installaties beschikbaar anno 2022. Het meest voorkomende alternatief is de (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp kost je al snel tussen de tien en twintig duizend euro, maar is voor het milieu het beste alternatief.

Elektrische ketel

Een ander alternatief is de elektrische ketel. Het voordeel van een elektrische ketel is dat de aanschaf goedkoper is dan een warmtepomp en je geen gasaansluiting nodig hebt. Het nadeel is dat deze installatie veel stroom verbruikt en niet heel milieuvriendelijk is. Echter wordt de elektrische ketel wel een stuk duurzamer wanneer je beschikt over zonnepanelen.

Zonneboiler

Tot slot zou je er ook voor kunnen kiezen een zonneboiler te installeren. Een zonneboiler is een aanvulling op de cv-ketel of warmtepomp en verwarmt alleen het water dat uit de kraan en douche komt. Voor huishoudens die veel warm water verbruiken is dit financieel gezien een interessant alternatief voor de cv-ketel.


Vraag ons welke optie het best bij jouw type woning past.


Dit zijn voordelen van alternatieven voor jouw cv-ketel

Het grootste voordeel zit hem eigenlijk in de maandelijkse lasten. Bij de meeste alternatieven ben je namelijk elke maand minder geld kwijt aan energie.

De kosten voor het vervangen van jouw cv-ketel zijn vaak pas na ongeveer twintig jaar terugverdiend. Daarbij komt wel dat de alternatieven een stuk beter zijn voor het milieu én dus voor onze toekomst.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts