Woning kopen met NHG: dit zijn alle voorwaarden in 2022

Als huiseigenaar zit je gemiddeld 30 jaar vast aan je hypotheek. In die jaren is het natuurlijk mogelijk dat de financiële situatie van jezelf of je gezin wijzigt. Mocht je hierdoor in de problemen komen, dan biedt De Nationale Hypotheek Garantie zekerheid. Kom er snel achter wat dit inhoudt en of je hiervoor in aanmerking komt.


Wat is een NHG?

Kom je in een situatie terecht waardoor je je hypotheek niet meer kan betalen? Dan zorgt De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning dat je niet ineens met een restschuld blijft zitten. Dit gebeurt bij onvoorziene situaties, zoals het overlijden van je partner, een scheiding of het verliezen van je baan. Een NHG is dus een extra garantie voor jou én de bank dat de hypotheek wordt afgelost.

Voordelen van een huis kopen met NHG

Met het afsluiten van een NHG-hypotheek verminder je financiële risico’s. Het grootste voordeel is dat je als huiseigenaar rentekorting krijgt. Hiermee bespaar je al gauw een paar honderd euro per jaar. Nog een voordeel is dat een NHG zich aanpast aan jouw inkomen, waardoor het een veilige en verantwoorde manier van geld lenen is.

Is het in de toekomst toch niet mogelijk om je hypotheek af te lossen? Dan krijg je vanuit de instantie hulp aangeboden en wordt er samen gekeken naar een oplossing. In sommige situaties is het zelfs mogelijk dat de hypotheekschuld overgenomen en kwijtgescholden wordt.

Een NHG is ook erg interessant voor ouderen die op late leeftijd nog een huis willen kopen. Voor senioren gelden doorgaans meer financieringsnormen vanuit de bank. Met een NHG krijgen 57+’ers meer mogelijkheden omdat de persoonlijke situatie anders wordt beoordeeld. En heb je al een hypotheek maar wil je dit verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing? Ook dit is mogelijk met de NHG.


Bekijk ook deze tips voor starters op de huizenmarkt


Voorwaarden NHG 2022

Wil je ook eventuele financiële tegenvallers voorkomen met een NHG? Om in aanmerking te komen mag je hypotheek in 2022 niet hoger zijn dan €355.000,-. Wanneer je energiebesparende maatregelen treft dan geldt een NHG-grens van €376.300. Een NHG is mogelijk voor alle soorten woningen, maar de voorwaarde is wel dat je er zelf woont.

Wat kost een aanvraag voor een NHG?

Voor de aanvraag betaal je in 2022 eenmalig 0,6% van het hypotheekbedrag. We snappen dat velen niet zitten te wachten op een extra kostenpost, maar met een NHG profiteer je wel van veel financiële voordelen. De aanvraagkosten zijn snel terugverdiend door de kosten die je met het rentevoordeel over een lange periode bespaart. Bovendien mag je de borgtochtprovisie aftrekken bij je belastingaangifte.


Deze kosten mag je ook aftrekken bij je belastingaangifte


Vertel mij meer over de NHG!

Onze specialisten zijn altijd op de hoogte van alle ontwikkelingen en regels rondom de NHG. Schroom dus niet om contact met ons op te nemen, we beantwoorden met veel plezier al je vragen.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts