Bouwkundige keuring: handig of niet noodzakelijk?

Je hebt een woning bezichtigd en weet het zeker… Dit is jouw droomhuis. Maar wat als je het achterstallige onderhoud door je enthousiasme over het hoofd hebt gezien? Grote kans dat je dan later te maken krijgt met (hoge) onvoorziene kosten. Een bouwkundige keuring vooraf bespaart je al deze ellende.   


Wat houdt een bouwkundige keuring in?

Bij een bouwkundige keuring – ook wel bouwtechnische keuring genoemd – onderzoekt een onafhankelijke bouwkundige een bestaande woning. Heel het huis wordt gecontroleerd, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Hierdoor is het makkelijker om de kosten van het herstellen van mogelijke (verborgen) gebreken in kaart te brengen. Én om te beslissen of je überhaupt de koop gaat doorzetten.


Goed voorbereid de woningmarkt opgaan? Met dit stappenplan lukt dat zeker


Hoe verloopt een bouwkundige keuring?

Wanneer de bouwkundige de woning inspecteert ben je hier samen met de verkoper getuige van. Samen bekijk je alle ruimtes in huis en bespreek je aandachtspunten en mogelijke gebreken. De bouwkundige bekijkt onder andere het schilderwerk, de meterkast, brandveiligheid, de fundering en eventuele lekkages. Een aantal dagen na de inspectie krijg je het bouwkundig rapport aangeleverd.

Terwijl je in afwachting bent van het rapport kun je alvast het voorlopige koopcontract tekenen. Vergeet alleen niet om in je ontbindende voorwaarden op te nemen dat het herstellen van achterstallig onderhoud niet meer dan een bepaald bedrag mag zijn. Mocht later blijken dat de kosten toch hoger uitvallen, dan mag je gratis van de koop afzien.

Doorgaans ontvang je binnen een paar werkdagen het bouwkundig rapport. Hierin staat gedetailleerd beschreven wat de bevindingen zijn. Bovendien wordt er een schatting gemaakt van de kosten die het verhelpen van het achterstallige onderhoud met zich mee gaan brengen.

Wat kost een bouwkundige keuring?

Je bent altijd vrij om zelf een onafhankelijke bouwkundige aan te stellen. Ga in ieder geval ervan uit dat je rond de €350 kwijt bent. Mocht de bank je verplichten om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, dan zijn de kosten aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Houd er wel rekening mee dat je het geld altijd kwijt bent, ongeacht of de koop wel of niet doorgaat.


            Deze kosten mag je bij het kopen van een woning aftrekken van de belasting


Is een bouwkundige keuring verplicht?

In principe is een bouwkundige keuring niet verplicht. Toch gebeurt het weleens dat een hypotheekverstrekker een bouwkundig rapport eist. Dit is vaak het geval wanneer de taxateur vermoed dat de kosten voor het achterstallige onderhoud meer dan 10% van de woningwaarde zijn.

Bij Jurgens & Van Bemmelen adviseren wij in veel gevallen zo’n inspectie. Het bouwjaar van een woning speelt daar een rol in. Woningen van tien jaar en ouder vertonen vaker wel dan niet bepaalde gebreken. Wees je daarvan bewust. Bij nieuwbouwhuizen is het zeker niet onmogelijk dat er achterstallig onderhoud is, maar de kans is aanzienlijk kleiner.

Heb ik een bouwkundige keuring nodig?

Alhoewel we vaak een bouwkundige keuring aanraden is het niet voor elke woning noodzakelijk. Twijfel je nog en heb je deskundig advies nodig om een weloverwogen keuze te maken? Maak dan vandaag nog vrijblijvend kennis met onze experts.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook opInstagramofFacebook.

Related Posts