stappenplan huis kopen - makelaar jurgens en van bemmelen - tilburg

Hoe koop je een huis? Dit is het volledige stappenplan

Na lang wikken en wegen weet je het zeker: je gaat (voor het eerst) een huis kopen. Alhoewel de verhitte woningmarkt velen afschrikt, weten wij als geen ander dat het in deze tijd absoluut niet onmogelijk is. Maar hoe werkt een huis kopen eigenlijk? Bekijk ons stappenplan voor het kopen van een woning om erachter te komen.


Stap 1: De financiën

Het kopen van een woning begint vrijwel altijd bij het inventariseren van de financiën. In deze fase worden de financiële mogelijkheden inzichtelijk gemaakt en weet je welke maandelijkse lasten je kan dragen. Met een hypotheekadviseur aan je zij tref je de juiste voorbereidingen.

Stap 2: De zoektocht naar een geschikte woning

Inmiddels weet je wat je maximaal kunt uitgeven en heb je alle woonwensen op een rijtje gezet. Nu kan de zoektocht echt beginnen! Dit kan je zelf doen door websites zoals Funda in de gaten te houden.

Het is ook mogelijk om onze makelaars een zoekopdracht te geven. Dankzij ons netwerk zijn wij vaak al op de hoogte van de woningen die vrijkomen, ruim voordat ze op Funda verschijnen.


Stel hier gratis een zoekopdracht voor je ideale woning in


Stap 3: Woningen bezichtigen

Heb je een paar potentiële woningen op het oog? Dan is de tijd aangebroken om bezichtigingen te plannen. Tijdens een bezichtiging zijn er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten.

Neem bijvoorbeeld de tijd om de buurt te scannen, de conditie van het huis te beoordelen en vraag naar de duurzaamheid van de woning. Er zijn nog een aantal andere zaken belangrijk, hier vertellen we je graag meer over in een persoonlijk gesprek.

Stap 4: Het bepalen van de staat van de woning

Je mag ervan uitgaan dat een woning die te koop staat bewoonbaar is. Toch bestaat er een kans dat de woning zichtbare óf onzichtbare gebreken heeft. Verkopers hebben een mededelingsplicht, maar voor kopers geldt dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het nalopen van een woning. Hier helpen wij je mee. We zullen je ook adviseren met betrekking tot het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring.

Stap 5: Onderhandelen

Je hebt jouw droomhuis gevonden en dat kan meer één ding betekenen: het is tijd om te onderhandelen. Vind je dit een spannend proces? Dat snappen we maar al te goed.


Succesvol onderhandelen bij de aankoop van een huis? Check dan deze tips!


Stap 6: De koopovereenkomst tekenen

Tijdens het onderhandelen heb je afspraken gemaakt over de prijs, ontbindende voorwaarden en een opleverdatum. Hierna is het tijd om de koopovereenkomst te tekenen. Zo’n overeenkomst is wettelijk gezien alleen schriftelijk rechtsgeldig. Hebben beide partijen getekend? Dan heb je als koper nog drie dagen bedenktijd.

Stap 7: Afsluiten van een hypotheek

Dit is misschien wel het spannendste gedeelte, namelijk het afsluiten van een hypotheek. Je kunt maximaal 100% van de waarde van het huis financieren middels een lening. De kosten koper betaal je met eigen geld.

Een hypotheekadviseur vertelt je alles over de verschillende hypotheekverstrekkers en hypotheken. Houd er rekening mee dat het verwerken van een hypotheekaanvraag één tot twee maanden in beslag neemt.

Stap 8: De officiële overdracht

Heb je je niet bedacht en zijn er geen aanvullende ontbindende voorwaarden? Dan gaat de koop definitief door. Tijdens de laatste fase helpen we je bij het controleren van de nota en leveringsakte. Daarna inspecteren we voor de laatste keer de woning. Als alles is afgerond schrijft de notaris je in bij het Kadaster en staat de woning op jouw naam. Gefeliciteerd! Je bent nu officieel eigenaar van het huis.

Meer informatie nodig over het kopen van een huis?

Dat kan uiteraard. Zodra je het contactformulier hebt ingevuld, bellen we je zo snel mogelijk terug. Of breng een bezoek aan ons kantoor in Tilburg en we bespreken vrijblijvend al je vragen.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts