Invloed van een BKR-registratie op je hypotheek

Het hebben van een BKR-registratie kan van grote invloed zijn als je een hypotheek aanvraagt. Weet jij wat de invloed is van een BKR-registratie op jouw hypotheek? Lees het in deze blog!


Wat is een BKR-registratie?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Het is een stichting die bijhoudt waar je als consument leningen afsluit. Wanneer je ergens een nieuwe lening af wil sluiten kan de kredietverstrekker van de lening contact opnemen met het BKR.

De kredietverstrekker wil dan weten of je nog andere leningen hebt en of je in het verleden betalingsproblemen hebt gehad. Je moet wel toestemming geven aan de kredietverstrekker om je gegevens te checken bij het BKR.


Check hier jouw actuele BKR status


Wat is de invloed van een BKR-registratie op een hypotheek?

Je kunt met een BKR-registratie gewoon een hypotheek krijgen, iedereen staat namelijk bij het BKR geregistreerd. Bij het afsluiten van een hypotheek kan de status van je BKR-registratie wél van invloed zijn op het verkrijgen van deze hypotheek.

De hoogte van bestaande leningen en je betalingsgedrag worden meegenomen in het bepalen van de hoogte van je hypotheek. Bij een negatieve beoordeling van het BKR kan het dus zo zijn dat je een stuk minder kan lenen.


Weten hoeveel jij kan lenen? Bereken het eenvoudig met deze tool!


Ben ik verplicht mijn schulden bij het BKR te registreren?

De meeste leningen en kredietlimieten van boven de € 250,- worden automatisch bij het BKR geregistreerd, hier heb je dus geen invloed op. Een telefoonabonnement telt bijvoorbeeld ook als lening, omdat dit maandelijks afgeschreven wordt. Je studieschuld bij DUO wordt niet automatisch geregistreerd bij het BKR, dit moet je zelf doen.

Wanneer je ervoor kiest om jouw studieschuld niet te laten registreren zul je meer kunnen lenen, maar let op! Als je een restschuld overhoudt bij gedwongen verkoop van je woning en uitkomt dat je jouw studieschuld hebt verzwegen, dan vervalt je recht op de Nationale Hypotheek Garantie en wordt de restschuld niet kwijtgescholden.


Heb je nog meer vragen over BKR-registraties?

Bekijk alle veelgestelde vragen op de website van het BKR


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts