Stappenplan voor de verkoop van een huis - Jurgens en Van Bemmelen - Makelaar Tilburg

Huis verkopen? Bereid je goed voor met ons stappenplan

De knoop is eindelijk doorgehakt: je gaat verhuizen. Vanzelfsprekend wil je weten wat je te wachten staat als je jouw huidige woning gaat verkopen. Een goed begin is immers het halve werk en daarom hebben we alle stappen alvast voor je op een rijtje gezet.


1. Bepaal wat je eerst gaat doen

Het verkoopproces begint al meteen met een dilemma. Want wil je het huis eerst verkopen en dan een nieuw huis kopen of juist andersom? Wellicht ben je van plan om helemaal niet te gaan kopen en wil je verhuizen naar een huurhuis. Vraag jezelf ook af wat het doel is. Wanneer je er het maximale uit wil halen zal het verkoopproces meer tijd in beslag nemen.

2. Ga je jouw woning met of zonder makelaar verkopen?

In principe is het mogelijk om je huis te verkopen zonder makelaar. Toch is het niet aan te raden omdat het proces veel tijd en moeite kost. Dingen die je jezelf allemaal kan besparen. Bij Jurgens en van Bemmelen zijn we bovendien op de hoogte van alle ontwikkelingen die zich afspelen op de woonmarkt.

3. Kies een makelaar uit die bij je past

Je hebt er uiteindelijk toch voor gekozen om je huis te gaan verkopen met behulp van een makelaar. Nu rest alleen nog de vraag: welke kies je? Met een ervaren verkoopmakelaar vergroot je de kans op een effectief en winstgevend traject. Neem dus voldoende tijd om je te oriënteren voordat je definitief een keuze maakt.

4. Knap het huis op waar nodig

Voordat je de vraagprijs gaat vaststellen doe je er goed aan om al het achterstallige onderhoud weg te werken. Dus is er een muur die nog een likje verf kan gebruiken, heb je een verstopte dakgoot of moet er nog een ruit vervangen worden? Doe dit dan tijdig zodat het geen invloed heeft op de biedingen die je straks ontvangt.

5. Stel de vraagprijs vast

Nu is het de tijd om een reële vraagprijs te bepalen. Als uitgangspunt kun je de waarde die uit de taxatie komt gebruiken. Echter ligt de vraagprijs doorgaans hoger dan de marktwaarde. Uiteraard kun je met de makelaar hierover sparren.

6. Vraag een energielabel aan

Een stap die vaak wordt vergeten: het aanvragen van een energielabel. Een essentiële stap, want dit is namelijk verplicht. Sterker nog, wanneer dit niet voor de overdracht is gebeurd krijg je hiervoor een boete.

7. Maak het huis verkoopklaar

Voordat de bezichtigingen ingepland worden is het de bedoeling dat je woning er op en top uitziet. Met behulp van eventueel een interieurfotograaf en interieurstyliste zet je jouw woning nóg beter op de kaart.

8. Organiseer bezichtigingen en/of een Open Huis

Heb je gekozen voor het verkopen van je huis met behulp van een makelaar? Dan wordt dit allemaal voor je geregeld. Naast een bezichtiging kun je er ook voor kiezen om je woning een dag of een weekend beschikbaar te stellen voor een Open Huis. Hiervoor hoeven geïnteresseerden geen afspraak te maken, waardoor de drempel lager is.

9. Het onderhandelen kan beginnen

Heb je een bod ontvangen? Dan kan het onderhandelen gaan beginnen. Denk van tevoren alvast na over het bedrag waar je minimaal op wilt uitkomen en op welke punten je bereid bent om compromissen te sluiten. Als makelaar ondersteunen we je tijdens dit proces.

10. Maak het koopcontract in orde

Het opstellen van een koopcontract verloopt doorgaans via de verkoopmakelaar. Als je besloten hebt om het huis zelf te gaan verkopen dan zal je dit alleen moeten doen. Vereniging Eigen Huis heeft een goed voorbeeld gemaakt waar je inspiratie vandaan kan halen.

11. Rond de overdracht af

Zodra de koper zich niet meer heeft bedacht en de financiering rond is, gaat de verkoop van het huis officieel door. Yes! Samen met de nieuwe eigenaar heb je een overdrachtsdatum afgesproken en kan jij alvast beginnen met het inpakken van de verhuisdozen.

12. Maak de balans op

Het is gelukt: je huis is eindelijk verkocht. Voordat de champagnefles wordt opengetrokken is het belangrijk om nog de even de tijd te nemen om de balans op te maken. Heb je overwaarde of is er een restschuld ontstaan? Wanneer dat laatste het geval is kun je dit mogelijk meenemen naar een volgende hypotheek.

Ik wil mijn huis gaan verkopen!

Benieuwd wat er nog meer komt kijken bij het verkopen van je woning? Daar vertellen we je graag uitgebreid meer over. Neem vrijblijvend contact op en om de mogelijkheden te bespreken.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts