Alles wat je moet weten over het energielabel

Alle kopers, verkopers en huurders van een woning krijgen ermee te maken: het energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een huis is, maar ook wat je kunt doen om het te verbeteren. In dit blog vertellen we je alles wat je als huizenkoper -of verkoper moet weten over het energielabel.


Wat houdt het energielabel voor woningen in?

Met het energielabel kun je aantonen in welke energieklasse je woning valt. Hoe beter deze klasse is, hoe voordeliger de energierekening, hoger het wooncomfort en lager de CO2-uitstoot is. Kortom, hoe milieuvriendelijk een woning is. De labelklasse wordt altijd benoemd tussen A++++ t/m G, waarvan A++++ het optimaal haalbare is.


Via Milieu Centraal kun je het energielabel van je huidige of toekomstige huis checken.


Is een energielabel verplicht?

Absoluut. Bij de verkoop of verhuur van een huis ben je wettelijk verplicht de nieuwe eigenaar of huurder te voorzien van een definitief energielabel. Als verkoper of verhuurder is het dus zaak om tijdig een geldig en geregistreerd label aan te vragen.

Nadat de aanvraag voor een energielabel rond is, is het tien jaar geldig vanaf de opnamedatum. Mocht je – als eigenaar – in de tussentijd verbeteringen uitvoeren in de woning, kun je opnieuw een energielabel aanvragen om de klasse bij te stellen. Benieuwd welke verbeteringen je in je huidige woning zoal kan doen? Kijk dan eens op www.verbeterjehuis.nl.


Heb je nog geen energielabel of is het verloren geraakt? Lees hier hoe je het kunt registreren of achterhalen.


Wat kost de aanvraag van een definitief energielabel?

Bij de aanvraag van een energielabel mag je rekening houden met een bedrag van enkele honderden euro’s. De prijs varieert per aanbieder en zijn ook afhankelijk van de gebruiksoppervlakte van een woning.

Bij een appartement zijn de kosten voor een energielabel bijvoorbeeld meestal wat lager dan bij een eengezinswoning. Het is dus zeker aan te raden om eerst een paar offertes bij verschillende energieadviseurs aan te vragen, voordat je een keuze maakt.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts