Huisprijzen 2022: stort de markt dit jaar in?

Het zal je vast niet ontgaan zijn. De huisprijzen in Nederland rijzen de pan uit. Niet alleen is het moeilijk om een koopwoning te bemachtigen, ook de huurwoningen liggen niet bepaald voor het oprapen. Dat er sprake is van chaos op de huizenmarkt is dan ook een understatement. Wat leg je nu gemiddeld neer voor een koopwoning en wat zijn de verwachtingen voor de rest van het jaar en 2023? Je leest het allemaal in dit blog.


Zo ontstond de woningcrisis

Hoe komt het dat de woningprijzen zo explosief zijn gestegen? Dit is een vraag die de laatste jaren steeds vaker wordt gesteld. Eigenlijk is er niet één duidelijk antwoord, aangezien het een samenhang is van meerdere aspecten. Experts geven onder andere aan dat er te weinig woningen worden gebouwd, vastgoedbeleggers profiteren van de schaarste en dat de overheid heeft verzaakt.

Daarnaast ervaren we nog steeds de gevolgen van de bankencrisis van 2008. Doordat er veel bouwbedrijven destijds failliet zijn gegaan, is er een tekort aan bouwpersoneel ontstaan. Maar ook gemeentes noemen verschillende lokale problemen waar ze tegenaan lopen. Er is een tekort aan bouwgrond, woningcorporaties hebben weinig geld voor de bouw en vooral de doorstroming voor ouderen is matig.

Gemiddelde huizenprijzen in Nederland

De gemiddelde prijs van een huis in Nederland bedroeg in het jaar 2021 maar liefst €387.000. Het jaar daarvoor lag de gemiddelde prijs van een koopwoning ruim een halve ton lager. Dit zijn de hoogste woningprijzen gemeten sinds 1995. Benieuwd naar de huizenprijzen per gemeente? Op de website van het CBS vind je de gemiddelde prijs voor een koopwoning. Let wel, deze gegevens gaan over het jaar 2021!

Verwachtingen huizenmarkt 2022

Velen vragen zich af of de huizenmarkt ooit gaat instorten. Eén ding is zeker, dat zal dit jaar niet het geval zijn. Helaas is de verwachting dat de huisprijzen ook dit jaar én volgend jaar blijven stijgen. Volgens de Rabobank kunnen we rekenen op een stijging van 17,3% ten opzichte van 2021.

Een klein lichtpuntje is wel dat de stijging dit jaar flink zal afzwakken naar 5,5%. De Rabobank gaat hiervan uit aangezien de economie minder hard aan het groeien is en de rente niet blijft dalen. Het is daarom altijd goed om de ontwikkelingen op de voet te blijven volgen.

Laat je niet afschrikken door de huidige woningmarkt

Er gebeurt veel op de huizenmarkt, maar het is absoluut niet onmogelijk om in deze tijd een huis te kopen of verkopen. Neem voor vrijblijvend advies contact op met onze ervaren makelaars, die houden wel van een uitdaging!


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts