bedenktijd na aankoop huis - Jurgens en Van Bemmelen

Wettelijke bedenktijd na aankoop huis: hoe werkt dat?

Zodra je een koopovereenkomst hebt ondertekend start de bedenktijd voor jou als huizenkoper. Maar wat houdt deze bedenktijd eigenlijk in, hoe werkt het en waar heb je precies recht op? Dat leggen we hieronder even uit.


Wat betekent bedenktijd bij de koopovereenkomst?

Op het moment dat je je handtekening onder de koopovereenkomst voor een huis zet, gaat er een zogenoemde bedenktijd in. Dit is een wettelijk vastgelegde periode in Nederland waarin je als koper recht hebt op ontbinding van de koop, zónder opgaaf van reden.

Zie het als een product dat je in een winkel koopt, maar je binnen een bepaalde termijn eenvoudig kunt retourneren als het je toch niet helemaal aanstaat. Dat betekent inderdaad dat je eerst nog even rustig kunt nadenken, voordat je definitief een grote financiële verplichting aangaat. In andere woorden: het kopen van een woning.

Wanneer gaat de bedenktijd na aankoop van een huis in?

Zoals gezegd gaat de bedenktijd-teller lopen na ondertekening van het koopcontract. Nadat je als koper een kopie van de getekende overeenkomst hebt ontvangen, begint de bedenktijd. Deze periode duurt drie dagen. De notaris legt vast wanneer de klok start met tikken.

Er zitten wel wat regels aan deze bedenktijd. Zo mogen minimaal twee dagen geen weekenddagen óf erkende feestdagen zijn. Op de derde en laatste dag heb je tot 23.59uur de tijd om je terug te trekken van de aankoop. Daarna is de bedenktijd afgelopen en ben je gebonden aan hetgeen je hebt ondertekend in de koopovereenkomst.

Voor wie geldt de bedenktijd?

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een huis is alleen geldig voor de koper. De verkoper kan hier geen aanspraak op maken. Wat wel mogelijk is – in samenspraak met de verkopende partij – is het afspreken van een langere bedenktijd. Deze wijziging moet in dat geval wel in de koopovereenkomst worden meegenomen.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts