Dit zijn de nieuwe hypotheekregels in 2022

Ben jij van plan om dit jaar een huis te gaan kopen of ben jij de trotste eigenaar van een huis? Dan is het van belang om je goed in te lezen, want de huizenmarkt staat niet stil. Elk jaar vinden er wijzigingen plaats, zo ook in 2022. Benieuwd wat er dit jaar gaat veranderen? Wij hebben een lijstje gemaakt met de belangrijkste nieuwe hypotheekregels.


Tweeverdieners mogen meer geld lenen

Goed nieuws voor partners die samen een huis willen kopen. Voorheen gold dat het tweede inkomen voor 80% meetelde. Vanaf dit jaar verandert het van 80% naar 90%. Tweeverdieners kunnen nu dus samen meer geld lenen voor een hypotheek.

NHG-grens omhoog

Naast dat tweeverdieners meer mogen lenen zijn de nieuw regels voor een NHG-hypotheek ook een meevaller. Wanneer je een lening afsluit met een Nationale Hypotheek Garantie dek je jezelf in voor het geval dat de hypotheek niet meer betaald kan worden – of wordt (in de meeste gevallen) de restschuld kwijtgescholden.

De NHG-grens is in 2022 verhoogd van €325.000 naar €355.000. Je mag dus een NHG afsluiten wanneer je een huis koopt dat minder dan €355.000 kost. En besluit je om een energiezuinige woning te gaan kopen dan ligt de grens nog hoger, namelijk €376.300. Bovendien is de borgtochtprovisie die je eenmalig dient te betalen verlaagd van 0,7% naar 0,6%.

Lagere hypotheek bij private lease

Wil je graag een private leasecontract afsluiten voor een auto? Houd er dan rekening mee dat dit vanaf 1 april 2022 direct invloed heeft op jouw maximaal afsluitbare hypotheek. Op dit moment wordt een private leasecontract voor 65% geregistreerd bij het BKR. Binnenkort gaat dit dus voor de volle 100% meetellen. Dit betekent dat je minder kan lenen.

Minder belastingvoordeel

Het maximale belastingpercentage voor de hypotheekrenteaftrek bleef de afgelopen jaren steeds dalen. Dat is ook dit jaar weer het geval, namelijk van 43% naar 40%. Dit geldt overigens alleen voor mensen die een inkomen hoger dan €69.398 hebben.

WOZ-waarde stijgt

Volgens een schatting van De Waarderingskamers stijgt de WOZ-waarde gemiddeld tussen 8,5 en 9,5%. De WOZ-waarde wordt vanaf dit jaar door alle gemeentes berekend volgens dezelfde waarderingsmethode. Tot vorig jaar kregen gemeentes zelf de keuze welke waarderingsmethode zij gebruiken om de WOZ-waarde te bepalen. Het kan dus zijn dat jouw WOZ-waarde nu hoger óf lager kan uitvallen. Let hier dus bij een WOZ-beschikking extra goed op.

Daarnaast zijn dit zeker niet de enige hypotheekregels die zijn veranderd. Zo daalt het tarief voor een eigenwoningforfait en is de schenkingsvrijstelling voor een eigen woning verhoogd. Ook is de eigenwoningregeling op drie onderdelen aangepast. Alles daarover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Heb je naar aanleiding van de nieuwe hypotheekregels nog een aantal vragen? Of ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen bij de aankoop of verkoop van een huis? Neem dan vrijblijvend contact op. Onze specialisten beantwoorden graag je vragen.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts