Hoe gaat een woningtaxatie te werk?
Woningtaxatie. Een term die je meestal voor het eerst hoort als je op zoek gaat naar je eerste woning óf je huidige woning wilt verkopen. Ben je benieuwd hoe een taxatie te werk gaat, wat een taxatierapport inhoudt en hoelang het duurt om er een te maken? Dat vertellen we je hieronder.
Wat is een taxatierapport?
Een woningtaxatie wordt weleens verward met een waardebepaling. Ze hebben in heel grote lijnen overeenkomsten, maar een taxatie bevat allerlei extra eisen en is bovendien veel gedetailleerder. Met een taxatie krijg je een realistische inschatting van de marktwaarde van een woning door een geregistreerd taxateur. Het rapport moet namelijk onafhankelijk gevalideerd (gekeurd) worden. Dit gebeurt altijd door een taxateur die aangesloten is bij het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI).
Wil je eerst een waardebepaling doen, voordat je overgaat tot een woningtaxatie? Vraag hier een gratis waardebepaling aan.
Wat staat er in een taxatierapport?
In het document van de taxateur vind je de volgende hoofdonderdelen terug:
- Onderbouwing van het waardeoordeel.
- Beschrijving van de huidige onderhoudstoestand van de woning.
- Privaat- en publiekrechtelijke aspecten.
- Informatie over mogelijk aanwezige verontreiniging.
- Representatieve uiteenzetting van de woning en nabije omgeving.
Wanneer heb je een gevalideerd taxatierapport nodig?
Een taxatierapport is niet altijd noodzakelijk, tenzij je hypotheekvertrekker hierom vraagt. Daarnaast kun je middels een taxatierapport aantonen dat je woning meer waard is, zodat de risico-opslag wellicht omlaag kan. Ook een verbouwing (die je wilt bekostigen met een extra hypotheek) kan reden zijn voor een gevalideerde taxatie.
Hoelang duurt een woningtaxatie?
Het maken van een taxatierapport duurt over het algemeen een week. Na oplevering en een gevalideerde ‘vergrendeling’ van het rapport is het document meestal zes maanden geldig.
Wat kost het om een huis te laten taxeren?
De kosten zijn afhankelijk van het tarief van de taxateur, kadasterkosten, gemeentelijke kosten, administratiekosten en BTW. Het is daarom zeker aan te raden om verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Neem gerust contact op met onze medewerkers om meer informatie rondom de kosten op te vragen.
Wil je meer weten over woningtaxaties? Onze medewerkers beantwoorden je vragen graag.
Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.