Huis kopen of huren: dit zijn de voor- en nadelen.
Ben je op zoek naar een nieuwe plek om te wonen en vraag je je af of je moet kopen of huren? Dat is een begrijpelijke gedachte. Hieronder vind je een aantal voordelen en nadelen, zodat je daarna makkelijk(er) een keuze kunt maken.
Wat is verstandiger: huren of kopen?
Dit is hoogstwaarschijnlijk de meest gestelde vraag die je jezelf stelt. Het huren of kopen van een woning betekent hoe dan ook het doorhakken van een grote financiële knoop. Kortom, een keuze die je het liefst weloverwogen maakt.
Een woning kopen
Voordelen
- Vermogensopbouw: als je een koopwoning hebt, bouw je vermogen op door af te lossen.
- Eigen thuis creëren: over je eigen woning heb je zelf ook alles te zeggen. Met andere woorden: je kunt je huis helemaal aanpassen naar jouw eisen, smaak en wensen.
- Stabiliteit in maandlasten: als je een vaste rente afspreekt, bijvoorbeeld voor dertig jaar, kun je gedurende die periode profiteren van stabiele hypotheeklasten.
- Uiteindelijk gratis wonen. Nou ja, nagenoeg gratis dan. Aan het einde van je looptijd is je hypotheek meestal afgelost en kun je een streep zetten door deze woonlasten.
Nadelen
- Verhuisplannen? Wil je op korte termijn ergens anders gaan wonen, dan maakt een koopwoning dat iéts lastiger. Je kunt namelijk niet van stel op sprong verhuizen.
- Onderhoud: eerlijk is eerlijk, een eigen huis vraagt om verantwoordelijkheid. Al het onderhoud en de bijkomende kosten liggen namelijk bij de eigenaar.
- Waardedaling: ondanks de huidige markt is het altijd goed om in je achterhoofd te houden dat een huis in waarde kan dalen. Je kunt als gevolg daarvan een restschuld overhouden bij de verkoop.
Ben je starter op de huizenmarkt? Dan heb je mogelijk ook iets aan deze vijf tips.
Een woning huren
Voordelen
- Huurbescherming: als huurder profiteer je van huurbescherming. De verhuurder kan daarom niet zonder overleg het huurcontract opzeggen.
- Verhuisplannen? Dan is huren perfect, want je kunt een huurcontract doorgaans maandelijks opzeggen.
- Onderhoudsarm: de verhuurder is verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties aan de huurwoning. Dat betekent geen kopzorgen als er bijvoorbeeld onverhoopt een lekkage ontstaat.
Nadelen
- Geen vermogensopbouw: elke maand betaal je kosten die je niet meer terugziet. Kortom, je kunt hiermee geen vermogen opbouwen.
- Huurprijsstijging: de maandelijkse kosten voor je huurwoning kunnen jaarlijks worden verhoogd. Op termijn kunnen deze verhogingen aardig oplopen.
- Bij een huurwoning heb je doorgaans minder mogelijkheden om er echt een eigen plekje van te maken.
Los van deze voor- en nadelen is het ook van belang een aantal andere zaken tegen elkaar af te wegen. Heb je een stabiel inkomen? Welk deel van je inkomen wil je spenderen aan wonen? Hoe lang wil je er wonen? Past de keuze die je maakt ook bij je situatie een paar jaar later?
Hopelijk ben je na het lezen van dit blog wat dichter bij een definitief besluit. En kies je ervoor om te kopen of wil je hierover wat vragen stellen, dan staan onze aankoopmakelaars voor je klaar.
Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.