Nieuwe hypotheekregels in 2021: dit zijn de belangrijkste wijzigingen

De regels voor het afsluiten en aflossen van een hypotheek veranderen jaarlijks. En deze wijzigingen gelden zowel voor huidige als nieuwe hypotheekbezitters. Het is daarom wel zo handig – en vooral verstandig – om hiervan goed op de hoogte te zijn. Daar helpen we je natuurlijk graag bij! Bekijk hieronder de nieuwe wijzigingen in 2021 én ontdek welke misschien van toepassing zijn op jouw situatie.


Tweeverdieners krijgen meer hypotheek

Vanaf dit jaar mogen tweeverdieners 90% meenemen van het laagste inkomen. Hierdoor valt de berekening van de maximale hypotheek een stuk hoger uit, waardoor er misschien wel een mogelijkheid bestaat dat je dit jaar éindelijk het huis van je dromen kunt bekostigen.

Verhoogde kostengrens voor Nationale Hypotheek Garantie

Ben je van plan om een huis te kopen met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan wist je wellicht al dat je rekening moest houden met een vastgestelde hoogte van het aankoopbedrag. Het maximale bedrag voor de NHG is vanaf 2021 verhoogd naar € 325.000,- én zelfs naar € 344.500,- als je een woning koopt die evenveel of meer energie opwekt dan deze verbruikt.

Nieuwe woonquotes vanaf 2021

Een woonquote is het percentage van je inkomen dat je op een verantwoorde manier kunt gebruiken voor het aflossen van je hypotheek. Deze worden ieder jaar bepaald door het NIBUD.

Verwacht je dit jaar een inkomensstijging? Dan stijgt tegelijkertijd de maximale hypotheek die je kunt aanvragen. Is er geen sprake van een inkomensstijging of is deze slechts beperkt, dan kun je ervan uitgaan dat je een minder hoge hypotheek kunt aanvragen.

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor jonge kopers

Over deze zeer voordelige wijziging voor starters tot 35 jaar schreven we al eerder een blog, maar mag zeker niet ontbreken in dit rijtje. Lees het blog over de vrijstelling voor overdrachtsbelasting hier.

Minder zwaar meetellende studieschuld

Heb jij en/of je partner een studieschuld? Dan kun je vanaf 2021 profiteren van een gunstige wijziging in de hypotheekregels. Zo telt een eventuele studieschuld minder zwaar mee voor de hoogte van je hypotheek.

De zogenoemde wegingsfactor voor een studielening is namelijk naar beneden bijgesteld. Dat betekent dat je bijvoorbeeld met een studielening van 10.000 euro dit jaar ongeveer 3000 euro meer kunt lenen dan voorheen.

Benieuwd wat de nieuwe hypotheekregels van 2021 betekenen voor jouw situatie? Wij zoeken het graag voor je uit. Neem vrijblijvend contact op met een van onze makelaars.


Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen, unieke sneak previews en andere leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook.

Related Posts